Crematie

Onze diensten

Crematorium Daelhof

Crematie

Hoe verloopt een crematie?

Bij crematies wordt het lichaam van de overledene onder een hoge temperatuur verast. De crematies vinden – naargelang de wens van de overledene of nabestaanden – voor of na de uitvaartplechtigheid plaats.

De kist wordt in onze ultramoderne crematieoven geschoven, waarna de deur onmiddellijk en automatisch sluit. De kist ontvlamt spontaan door de hoge temperaturen die kunnen oplopen tot meer dan 1000 graden. Het volledige crematieproces duurt gemiddeld een uur en een half. Samen met de kist wordt ook een vuurvast identificatiesteentje in de oven geplaatst. Dit steentje heeft een uniek nummer en zorgt ervoor dat de asresten steeds geïdentificeerd kunnen worden. De ovens worden na elke crematie volledig geruimd. De prothesen en metalen worden uit de asresten verwijderd, waarna de asresten tot as vermalen worden. De as wordt vervolgens in een ‘standaard’ asbus of –urne geplaatst.

De as van de overledene kan verstrooid worden op de strooiweide van het crematorium of bijgezet worden in het columbarium maar kan ook worden meegenomen in een asurne voor verstrooiing op een andere plaats of thuisbewaring.

Aanwezigheid bij de invoer

Een beperkt aantal nabestaanden kan de invoer van de kist in de oveninstallatie bijwonen, indien gewenst. De familie krijgt er nog even de tijd om afscheid te nemen.

Ashoudertjes

Als aandenken aan de overledene is het mogelijk om een kleine, symbolische hoeveelheid as in een ashoudertje te bekomen. De as kan daarna bijvoorbeeld gebruikt worden om in een sieraad te verwerken. Een mooi en waardevol aandenken aan de overledene dat u op elk moment van de dag bij u kan hebben.

Een crematie kan pas starten wanneer er een “verlof tot crematie” attest is, afgeleverd door de gemeente waar de persoon overleden is

Het personeel van het crematorium is niet bevoegd om een kist open te maken

As wordt steeds in zijn geheel afgegeven of bewaard, er wordt niet gesplitst (met uitzondering van een ‘symbolische’ hoeveelheid)

Regelmatige controles van de oveninstallatie in opdracht van de Vlaamse overheid garanderen dat het crematieproces met respect voor alle milieunormen verloopt

In een laatste wilsbeschikking kan u zelf bepalen wat er met uw lichaam en as (crematie) moet gebeuren na uw overlijden. U kan er ook in aangeven hoe de afscheidsplechtigheid er moet uitzien en welke rituelen men moet respecteren. De wilsbeschikking wordt afgegeven bij de dienst bevolking van uw gemeente en wordt daarna opgenomen in het bevolkingsregister. Op die manier kan de gemeente nagaan of de wensen van de overledene gerespecteerd worden.

Zit u met een vraag of zijn er nog onduidelijkheden?

Aarzel niet om contact op te nemen, Crematorium Daelhof is er om u te helpen.