Een overlijden
Crematorium Daelhof
Er is iemand overleden. Welke stappen moet ik ondernemen?
Stappen bij een overlijden? Een overlijden gaat vaak gepaard met heel wat emoties. Toch wordt u verplicht om een aantal praktische zaken te regelen waar u op zo’n moment misschien liever niet bij stilstaat. Daarom helpen wij u het overzicht te bewaren.
1. Het overlijden laten vaststellen
Allereerst is het belangrijk om, als iemand buiten het ziekenhuis overlijdt, een arts te verwittigen om het overlijden formeel vast te stellen. Het overlijden wordt door de arts bevestigd aan de hand van een overlijdensakte.
2. Een begrafenisondernemer inschakelen
Hoewel niet verplicht, schakelt u best een begrafenisondernemer in. Naast het regelen van de begrafenis bij crematorium Daelhof zal de begrafenisondernemer vaak heel wat praktische zaken voor zijn rekening nemen, zoals de aangifte van het overlijden bij de dienst ‘bevolking’ of ‘burgerlijke stand’ van de gemeente.
3. Aangifte doen
U kunt deze aangifte eventueel ook zelf doen. Het overlijden moet aangegeven worden bij de dienst ‘burgerlijke stand’ van de gemeente waar de persoon is overleden. Om de aangifte te volbrengen heeft u enkele documenten nodig: de overlijdensakte en de identiteitskaart van de overledene. Ook het trouwboekje, het rijbewijs en het laatste pensioenstrookje (indien van toepassing) neemt u mee voor de aangifte.
4. Instanties op de hoogte brengen
Het is best mogelijk dat u heel wat instanties op de hoogte moet brengen van het overlijden van uw naaste. Wanneer het overlijden is aangegeven, levert de ambtenaar of dienst ‘burgelijke stand’ documenten af waarmee u alvast volgende instanties verwittigt van het overlijden van uw naaste:
- De bank
- De notaris
- Het ziekenfonds
- De Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV)
- De werkgever, indien de overledene nog aan het werk was
- De verzekeringsmaatschappijen waar de overledene bij aangesloten was
Goed om te weten: sociale media na een overlijden
Social media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Maar waar we vaak niet aan denken, is wat er moet gebeuren met onze accounts als we er niet meer zijn. Ongewild achterblijven met de digitale erfenis van een dierbare kan voor de nabestaanden moeilijk en confronterend zijn.
De stappen bij een overlijden voor het verwijderen van social media accounts na een overlijden zijn verschillend. Sommige social media kunnen de account of pagina van de overledene een herdenkingsstatus geven, andere accounts kunnen alleen verwijderd worden.
Bent u actief op sociale media? Dan kan u een vertrouwenspersoon aanwijzen die uw account kan beheren als u bent overleden, dat maakt social media accounts verwijderen na overlijden een stuk eenvoudiger.
Facebook en Instagram bieden de mogelijkheid om een profiel om te zetten naar een herdenkingspagina wanneer iemand die komt te overlijden, nog een acief profiel heeft. De herdenkingspagina wordt gebruikt om herinneringen op te halen aan de overledene maar is geen actief profiel meer.Om een overlijden te melden aan Facebook of Instagram is er een speciale meldingspagina aangemaakt. Op deze pagina kan men alle gegevens doorgeven en ook een bestand versturen dat het overlijden bewijst zoals het document dat de ambtenaar burgerlijke stand heeft afgeleverd.
Bij LinkedIn, Twitter en Pinterest is er nog geen mogelijkheid tot een herdenkingsstatus. Wel kunnen nabestaanden het profiel laten afsluiten. Ook Google (Google+, Gmail en Youtube) biedt die mogelijkheid maar hanteert strengere regels en vraagt een uitgebreid bewijs van overlijden.